Soalan Lazim

SOALAN LAZIM

Antara kursus yang dijalankan oleh Majlis Sukan Wilayah Persekutuan seperti :

 1. Kursus Badan Sukan,
 2. Kursus Sains Sukan,
 3. Kursus Pengurusan Sukan,
 4. Kursus Kecederaan Sukan dan sebagainya.

Saudara/Saudari boleh menghubungi Majlis Sukan Wilayah Persekutuan di talian 03-8892 6600 dan menghantar surat permohonan ke Majlis Sukan Wilayah Persekutuan.

Majlis Sukan Wilayah Persekutuan menumpukan kepada 4- 5 jenis sukan keseluruhannya dan daripada jumlah itu, 19 dijadikan sukan teras yang diberikan keutamaan dalam penyediaan atlet Wilayah.

Majlis Sukan Wilayah Persekutuan menetapkan syarat umur tertentu untuk menjadi seorang atlet berdasarkan syarat Sukan Malaysia (SUKMA) iaitu atlet tersebut mestilah berumur 21 tahun dan ke bawah.

Atlet yang telah disenaraikan sebagai skuad SUKMA akan diberikan :

 1. Elaun latihan setiap bulan
 2. Dilindungi insuran
 3. Diberikan kemudahan latihan
 4. Pakaian latihan
 5. Tempat latihan
 6. Jurulatih yang berkelayakan
 7. Insentif jika mendapat pingat EMAS di SUKMA
 8. Latihan keluar Negara bagi yang berkelayakan.
 9. Kursus Sukan

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan Sukma, Atlet, Jurulatih dan sebagainya boleh menghubungi Encik Fadzlan Naim Bin Anuar di talian 02-8892 6618.

USPTN adalah merupakan unit dibawah Cawangan Pelapis Majlis Sukan Negara yang dipertanggungjawabkan untuk menjalankan Program Pembangunan Sukan di setiap Negeri di Malaysia.

 1. USPTN berfungsi dalam mencungkil bakat-bakat baru untuk diketengahkan di dalam program.
 2. USPTN berperanan dalam penyediaan program yang berterusan selaras dengan matlamat Program Pembangunan Sukan Berprestasi Tinggi.

Had Umur kelayakan bagi menyertai Program USPTN Pelapis Negeri adalah di bawah umur 21 tahun.

Antara jenis-jenis sukan yang terlibat di dalam Program USPTWP (KL) adalah seperti Akuatik (Renang & Terjun), Angkat Berat, Badminton, Gimrama, Memanah, Menembak, Olahraga, Pelayaran, Skuasy, Taekwondo dan Tenpin Boling manakala di USPTWP (LABUAN) sukan yang terlibat terdiri daripada Angkat Berat, Boling Padang, Memanah, Olahraga dan Tinju.

Setiap atlet yang terpilih dan diserap masuk ke dalam program akan didedahkan dengan kejohanan (dalaman/luaran/antarabangsa), menghadiri kursus, kem dan juga klinik yang disediakan di bawah program,penyaluran bantuan peralatan dalam menjalani latihan, dilatih oleh jurulatih yang berwibawa dan berpengalaman serta dilindungi oleh insurans.

Atlet yang mempunyai potensi akan berpeluang untuk diserap ke Program Pelapis Serantau, Pelapis Kebangsaan dan seterusnya ke Program Elit (mewakili negara).

Untuk sebarang pertanyaan boleh berhubung terus kepada Ketua USPTN iaitu Encik Akmal Syarifuddin Bin Ahmad di talian 03 -8892 6787.