Mantan Pengerusi

PROFIL MANTAN PENGERUSI

YB Senator Dato ‘Raja Nong Chik, 58, merupakan rakyat Malaysia yang dilantik sebagai Menteri Wilayah Persekutuan dalam Kabinet Malaysia dan sebagai seorang senator di dalam Senat. YB Senator Dato ‘Raja Nong Chik dilahirkan di Perak Darul Ridzuan yang merupakan salah satu daripada empat belas Negeri Malaysia. Beliau dilahirkan pada 14 Februari 1953. Beliau telah memulakan pendidikan di Sekolah Methodist Boys ‘sebelum meneruskan pendidikan beliau di Victoria Institution. Kemudian beliau menyambung pelajaran di Maktab Tentera DiRaja. YB Senator Dato ‘Raja Nong Chik telah berkahwin dengan Datin Nafesah Raja Nong Chik. Mereka dikurniakan dengan dua orang anak, Raja Farhana dan Raja Hamzah.

Sebelum pelantikan beliau sebagai seorang Menteri, YB Senator Dato ‘Raja Nong Chik adalah seorang usahawan. Beliau memulakan kerjaya korporat di FELCRA (Lembaga Penyatuan Tanah Persekutuan dan Pemulihan) pada tahun 1978. Setahun kemudian, beliau menjawat jawatan Pengurus Perancangan Korporat dan Kewangan di Kumpulan FIMA Bhd. Pada tahun 1982, beliau menyertai OYL Industries sebagai Pengarah Eksekutif, yang membawa kepada pembentukan syarikat usahasama bernama Razatec Sdn Bhd yang menjadi perintis produk elektrik keluaran tempatan yang dikenali sebagai Acson yang kini terkenal di Malaysia dan juga antarabangsa.

YB Senator Dato ‘Raja Nong Chik juga Presiden Pengilang Bumiputera dan Persatuan Industri Perkhidmatan Malaysia. Beliau juga merupakan ahli Majlis Inovasi Malaysia (Majlis Inovasi Negara). YB Senator Dato ‘Raja Nong Chik memegang ijazah dalam Ekonomi (Kepujian) dari University of Wales, UK dan merupakan ahli Institut Akauntan Pengurusan Bertauliah, Institut Akauntan Malaysia dan Institut Setiausaha dan Pentadbir Berkanun Malaysia.